2016. november 2., szerda

Sassoon ABC Mátrix Kód feltörve

Szabados Irene azok közé tartozik, akit nagyon érdekelnek a tudományok és legfőképpen azok, amelyek a fodrászattal kapcsolatosak, ezért évtizedek óta kutatja a Sassoon hajvágás rendszerét. Ami még jobban felbátorította erre az az, hogy 2000-ben egy berlini fodrász eseményen Hajas László és ifj. Gellei András társaságában Vidal Sassoon kezet nyújtott neki. Ekkor készült az a híres fotó, amely bejárta a magyar sajtót.

„A vágás, ami számít”
 
Vidal híres szlogenje vezérelt, hogy időt és pénzt nem kímélve 2010 és 2011 nyarán hat hetet tanuljak a londoni Sassoon Akadémia különböző kurzusain így 3 x 2 hetet tanultam az ABC cutting, a Salon Creatives és az Advenced Acadamy-n. Mindig is a tudás megosztásában hiszek így missziómnak érzem, hogy többféle eszközzel (média – web- bemutatók - tanfolyamok) megismertessem minden szakemberrel a hajvágások Sassoon ABC Matrix módszereit.
Szabados Irene A fodrászok fodrászaEbben segít a “Hajvágás Sassoon Módra” három alapvető technikája, amely a vonalakból, a fokozatokból és a rétegekből áll - ezeket az A, B és C betűk illusztrálják.
Ezek a technikák hosszú idő alatt, a divat és az életmódunk változásának hatására alakultak ki.
Először az A-sorozat, amely a vonalakból és kombinációikból álló technikára helyezi a hangsúlyt, amellyel könnyű volt eleget tenni a 60-as évek divatja geometrikus természetének.
Később, a 70-es évek elején megjelentek a nőiesebb irányzatok, a frizurákban a hangsúly a hosszabb, belső formákra került. Erre koncentrál a B-sorozat, ezt a lágyságot a fokozatokkal, azok különböző alkalmazásaival éri el.

A C-sorozat zárja az ABC-mátrixot, ez rétegezéssel foglalkozik. Kialakulása a 70-es évek végére tehető, amikor a divat a szabadon omló haj volt, melynek kialakításához el kell távolítani a belső tömeget, hogy felszabadíthassuk a haj belső textúráját.
Természetesen a technikák az idő folyamán egyre kifinomultabbá váltak, és további variációk alakultak ki.

A-sorozat: Vonalak
A figyelmet a kiegészítő arcvonásokra irányítja (arccsont, ajkak, állkapocsvonal) és felosztja vagy keretezi az arc és a nyak egy területét.
Feladat:
Az összes szekciót ugyanarra a síkra vágjuk, így a haj a természetes növekedése szerint eshet. Emelés használata nélkül vágjuk a vonalat.

B-sorozat: Fokozatok
Felépíti a csontszerkezet homorú területeit és az arcformát, szélességet vagy tömeget adva a keskeny vagy laposabb fejformáknak.
Feladat:
A tömeg felépítése. A mennyiséget az emelés használata határozza meg. Ezzel belső és külső formákat egyaránt létrehozhatunk.

C-sorozat: Rétegek
Lágyítja az arc szögletesebb területeit és kiegészítheti a gyengébb nyakvonalakat. Emellett laposíthatja a fejforma gumós területeit.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése